با فلسفه تا تربیت

جمعی از دانشجویان فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه اصفهان

با فلسفه تا تربیت

جمعی از دانشجویان فلسفه تعلیم و تربیت دانشگاه اصفهان

با فلسفه تا تربیت

«با دانشجو فراتر از درس کار کنید. با او ارتباط برقرار کنید؛ او را وادار به کار کنید و زمینه‌های تحقیقی را با او در میان بگذارید. مذاکره علمی بین استاد و دانشجو مطلب بسیار مهمّی است.» مقام معظم رهبری۱۳۸۱/۰۸/۲۲


قراری است بین اساتید و دانشجویان.
اینجا،محلی برای تفکر،تحقیق وتبادل نظرآزاد.
از ابتدای فلسفه تا اوج تربیت.
قرار ما اینجاست...

آخرین مطالب
آخرین نظرات
  • ۸ مرداد ۹۸، ۱۹:۵۳ - Fatih Emlak
    teşekkür
  • ۳۰ آبان ۹۶، ۰۸:۰۴ - پوریا قلعه
    ممنون

گزارش جلسات گروه

چهارشنبه, ۱ ارديبهشت ۱۳۹۵، ۱۱:۲۹ ق.ظ

دومین جلسه مطالعاتی گروه

این جلسه روز سه شنبه1395/01/31، ساعت 10 تا 12 برگزار شد.

حاضرین در جلسه: دکتر نوروزی و خانم ها رجبی، فریدزاد، عسکرپور و رضوی زاده

موضوع بحث: هگل و اندیشه ها و آثارش

هگل فلسفه سخت و پیچیده ای دارد و به همین خاطر امید است تا آن جا که اندیشه هایش مطالعه شده است بتوان حق مطلب را ادا کرد. در این جلسه خانم رجبی اشاره ای به بحث زیباشناسی هگل داشت و به نکاتی از آن اشاره کرد که برخی از آن ها از این جمله بود:

زیباشناسی بخش جداناپذیر فلسفه هگل است. او از سال­های جوانی از هنر و زیبایی آن سخن گفته و در برخی آثار اساسی خود همچون «پدیدارشناسی روح» و «دایره‌المعارف علوم فلسفی» مسائل آن را تفسیر و توضیح کرده است. رویکرد هگل به مسائل زیباشناسی، پویا (دینامیک) است؛ یعنی او از پیشینیان و هم‌عصران خود، به‌شیوه انتقادی بهره گرفته است. طبیعی است که هگل مسئله تضاد میان حکم شناختی و قضاوت زیباشناسی را در نظر داشته و در فلسفه هنر خود آن را لحاظ کرده و به سهم خود به آن واکنش نشان داده است. (این نکته در «گزارش از زیباشناسی» او بازتابانده شده است.)

هگل، جهان هستی، قلمرو اجتماعی و عالم فکری را در مناسبت با ایده (اندیشه) عینی که انعکاس فلسفی آنهاست، بررسی نظری می­کند. این ایده، تبلور فعالیت آگاهانه انسان است که هگل از برآورد این فعالیت منتزع کرده و آن را به عنوان یک اصل ناظر بر حرکت چیزها و کنش‌های آدمی دانسته است. ایده - به معنایی- برداشتی است که نمایندگان ایدئالیسم فلسفه کلاسیک آلمان، از کلیتی که از تفکر درباره امور جهان منتج‌شدنی است، داشته­اند؛ ایده­ای که برخوردار از وجود و حرکت مستقل و منطقی خود در تاریخ است.ایده مطلق، مرحله آغازین، مرحله طبیعت و مرحله روح مطلق را از سر می­گذراند. برترین مرتبت آگاهی انسان از این ایده به ترتیب در هنر، دین و فلسفه (علم) تجلی شناختی می‌یابد. برای آنکه ایده، فلسفی شود باید مراحل پیش از آن را در هنر و دین از سر بگذراند. هنر، نخستین مرحله استقلال اندیشه (ایده) است. اثر هنری حامل اندیشه (ایده) هنری است که درونمایه آن را تشکیل می­دهد. هگل زیبایی و شناخت را در تعارض با یکدیگر نمی‌نگرد؛ معتقد نیست که ذائقه ناب‌ِ مبرا از هرگونه عنصر شناخت و شناخت به دور از عنصر ذوق می­تواند وجود داشته باشد؛ در نظر او شناخت هنری از زمره کارکردهای اثر هنری در تاریخ بوده و تحول اجتماعی خود را داشته است.


در ادامه بحث خانم رضوی زاده اشاره ای به پیشگفتار آقای حمید عنایت در کتاب خدایگان و بنده که بخش کوچکی از کتاب پدیده شناسی روح هگل است، داشت. او بر این باور است که سیر تکامل ذهن آدمی در سراسر تاریخ با همه اختلاف هایی که مراحل گوناگون آن با هم دارند رشته پیوسته و استواری را تشکیل می دهد که از مجموع آن کل حقیقت پدیدار می شود. و «پدیده شناسی روح» در واقع گزارش خصوصیات این مراحل و ارتباط آن ها با هم و چگونگی پیدا شدن هر مرحله از بطن مرحله پیشین است. او این مفهوم را شناخت جریان توالی صور ذهنی یا صوری که تجربه وجدان و آگاهی انسان در ضمن آن ظاهر می شود، می داند.

از نظر او حقیقت فلسفی با حقایق ریاضی فرق دارد و احکام بی جان وجامد ریاضی چون نه با کیفیت بلکه با کمیت امور سر و کار دارد  هیچ گاه ما را به حقیقت نمی رساند.

کوژو منطق جدلی(معنای روش جدل این نیست که جمله یا حکم واحدی در یک زمان هم مطلبی را ایجاب و هم نفی کند) را یکی از عناصر اساسی فلسفه او می داند. هگل بیان حقایق فلسفی را به صورت مطلق احکام و قضایا نادرست می داند.

پدیده شناسی روح او در دو بخش است که بخش اول مراحل سیر تکامل ذهن انسان قطع نظر از رابطه آن با جامعه و مقام آن در سیر تاریخی زندگی انسان است و بخش دوم وضع انسان را در رابطه اش با جامعه و تاریخ مطرح می کند.

این ها نکاتی بود که در این جلسه به آن اشاره شد. جلسه بعد ادامه همین بحث و تکمیل نکات مطرح شده، خواهد بود.

با تشکر از همراهی دکتر نوروزی و دیگر دوستان

۹۵/۰۲/۰۱

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی