یک سه شنبه یک کتاب

مسلماً هر الگویی از تربیت دینی مبتنی بر قرائت و تفسیری از دین است که به آن رنگ و بوی ویژه بخشیده اما با وجود این مسأله، در حوزۀ تربیت دینی بخش زیادی از کتابها و پایاننامههایی که نگاشته شده است، دچار عدم شفافیت و وضوح در مبانی معرفتشناسی فلسفی خود هستند. این عدم شفافیت نقطۀ ضعف این نوشتههاست. زیرا باعث میشود آن نوشتارها تلاشی سست و بیبنیاد باشند که به پراکندگی در گفتار و عدم انسجام و یکپارچگی و همچنین عدم قوت در آراء و اندیشههای خود نمود یابند.
از طرفی همانطور که میدانیم قرائتها و تفسیرهای متفاوتی از دین، اعم از متقدم و متأخر شکل گرفته است. متقدمینی چون فارابی، ابن سینا، ابن مسکویه، اشعریون، معتزله و حتی سلفیها و متأخرینی چون علامه طباطبائی و شهید مطهری، که در خصوص تفسیر متون دینی نظر داشتهاند و به تبع، دلالتهایی هم در حوزۀ تربیت دینی از همۀ این اندیشمندان استنتاج شده است. در این خصوص یعنی تربیت دینی تا کنون تلاشهایی که شده عمدتاً حول همین نحلهها و اندیشهها صورت پذیرفته است و بنابراین این طور به نظر میرسد که در حوزۀ اندیشههای جدید به ویژه قلمرو نواندیشی دینی کمتر کار شده است.
این کتاب به دنبال دغدغههای گفته شده شکل گرفته است و میکوشد با روشن کردن مواضع بنیادین فلسفی خویش و همچنین معرفی رویکرد جدید هرمنوتیکی نواندیشان دینی متأخر، به عنوان رویکردی پویا در تفسیر دینی و در مواجهه با مسائل دنیای جدید ارائۀ طریق کند. طریقی که به نظر میرسد در حوزۀ تربیت دینی هم در ساحت نظر و هم عمل، طرز تلقیها و روشهای متفاوت و کارآمدتری ارائه میدهد.
فهرست کتاب تربیت دینی بر مبنای رویکرد هرمنوتیک را میخوانید:
فصل اول : مفهومپردازی هرمنوتیک
فصل دوم : بزرگان هرمنوتیک
فصل سوم : بازتاب هرمنوتیک در حوزۀ تفکر دینی
فصل چهارم: کنکاش در ریشههای تاریخی گرایش به هرمنوتیک در جهان اسلام
فصل پنجم : نومعتزلیون معاصر
فصل ششم : شباهتهای آراء هرمنوتیکی نصر حامد ابوزید و محمد مجتهد شبستری
فصل هفتم: هرمنوتیک در حوزۀ معرفت دینی
فصل هشتم: پیامدهای رویکرد هرمنوتیک در تربیت دینی